| Potrawa: Bażant w sosie pomarańczowym | ![Wersja do wydruku](pogoda/pictconst/drukarka.gif) |
| Składniki: Składniki: 50 dag ugotowanego mięsa z bażanta. 1 łyżka oleju 10 dag cebuli 2/3 szklanki soku z pomarańczy (bez cukru) sok z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sosu sojowe-go sól pieprz 2 łyżki keczupu odrobina cukru.
| Sposób przygotowania: Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki, włożyć do głębokiej patelni lub płaskiego rondla i zeszklić (podsmażyć) na oleju. Następnie do cebuli wlać sok z pomarańczy, keczup, 2-3 łyżki soku z cytryny, sos sojowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Naczynie przykryć i dusić przez 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w paru łyżkach zimnej wody i dodać do sosu stale mieszając doprowadzić do zagotowania. Mięso pokrajać w kostkę, włożyć do sosu, zagotować stale mieszając.
Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko, makaronem, ziemniakami z wody i zieloną sałatą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|