| Potrawa: BAŻANT PO ORMIAŃSKU | |
| Składniki: 1 bażant 10 dag cebuli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 dag mąki 10 dag tłuszczu (w tym 2 dag masła) 50 ml białego wytrawnego wina 1/2 kostki rosołowej z drobiu 1/2 pęczka zielonej pie-truszki sok z 1/2 cytryny lub kwasek cytrynowy sól imbir kolendra szafran ostra papryka w proszku 1/2 szklanki wody. '
| Sposób przygotowania: Skruszałego bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Porcje bażanta natrzeć solą, ostrą papryką, niewielką ilością imbiru, szafranu i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Na patelni rozgrzać tłuszcz (smalec lub. olej), włożyć porcje mięsa i obsmażyć z obydwu stron. Następnie dodać drobno pokrajaną cebulę, chwilę smażyć razem z mięsem i całość przełożyć do rondla. Do mięsa dodać wino, koncentrat pomidorowy oraz mąkę lekko zrumienioną na maśle, rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową i dusić na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć, sos doprawić do smaku solą, przyprawami, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, ponownie włożyć mięso, zagotować.
Podawać porcje mięsa polane sosem i posypane siekaną zieloną pietruszką, z dodatkiem ryżu, ziemniaków oraz z zieloną sałatą, surówką z cykorii, kompotem. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|