| Potrawa: BAŻANT Z ROŻNA | |
| Składniki: Składniki: 1 miody bażant 2-3 gałązki pietruszki 10 dag słoniny 2 ząbki czosnku (można 2-3 ziarna jałowca) papryka w proszku (może być ostra) sól.
| Sposób przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić włosy, wypatroszyć, umyć, dokładnie osączyć zwody. Czosnek rozetrzeć z solą (można nie dodawać czosnku), wymieszać z papryką i tą mieszanką natrzeć tuszkę wewnątrz i zewnątrz, położyć w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Słoninę pokrajać w cienkie plastry. Do wnętrza tuszki włożyć gałązki zielonej pietruszki, plasterki słoniny przypiąć wykałaczkami. Następnie piec na rożnie stale obracając, pod koniec pieczenia można zdjąć słoninę i zrumienić tuszkę. Po Upieczeniu, bażanta podzielić na porcje.
Podawać z pieczarkami z rusztu, zieloną sałatą, z frytkami lub białym pieczywem. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|