| Potrawa: BAŻANT PIECZONY Z BANANAMI | |
| Składniki: Składniki: 1 bażant 10 dag słoniny 5 dag sklarowanego masła pół szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżka rumu 50 dag bananów sól pieprz imbir.
| Sposób przygotowania: Oskubanego z piór i opalonego nad ogniem skruszałego bażanta wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i wstawić na 2-3 godziny do chłodnego miejsca. Tuszkę bażanta naszpikować słupkami słoniny, włożyć do brytfanny, polać połową sklarowanego masła i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, często skrapiając winem wymieszanym z odrobiną imbiru (można nie dodawać imbiru), później wytworzonym sosem. Banany umyć, obrać ze skórki, skropić rumem, obsmażyć na pozostałym maśle, osączyć z tłuszczu, pokrajać w krążki. Upieczonego bażanta wyjąć, podzielić na porcje, sos doprawić do smaku.
Porcje bażanta podawać polane sosem z pieczenia, obłożone krążka-mi bananów, z dodatkiem frytek, ziemniaków drążonych, ryżu ugotowanego na sypko, zieloną sałatą, surówką z cykorii lub papryki. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|