| Potrawa: BAŻANT Z JABŁKOWO-RODZYNKOWO-.ORZECHOWYNI | |
| Składniki: Składniki: 1 młody bażant 10 dag słoniny 5 dag tłuszczu; sól pieprz papryka w proszku wywar z warzyw. . Nadzienie: 2 winne małe jabłka (szara reneta boiken itr.) 2 łyżki posiekanych orzechów włoskach 2 łyżeczki rodzynków majeranek.
| Sposób przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i mieloną papryką, wstawić do chłodnego miejsca na 2-3 godziny.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Rodzynki umyć, sparzyć wrzącą wodą, osączyć. Jabłka wymieszać z rozdrobnionymi orzechami, rodzynkami i majerankiem.
Przygotowanym nadzieniem napełnić tuszkę bażanta, brzegi otworu spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą bawełnianą nitką. Bażanta obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą nitką i włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiając początkowo gorącym wy-warem, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć nici i słoninę i dalej piec, aby skórka bażanta pięknie zrumieni- | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|