| Potrawa: Warchlak z nadzieniem mięsnym |  |
| Składniki: Warchlak podroby z warchlaka i tyle samo mięsa wieprzowego ile ważą podroby 100 g wieprzowej wątróbki bułka namoczona w mleku 100 g słoniny 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka szałwii 1 łyżka usiekanego szczypiorku 150 g masła 1 butelka jasnego piwa sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Warchlaka sprawić, umyć, natrzeć mocno solą i pieprzem, zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Oczyszczone i umyte podroby z warchlaka, mięso, wieprzową wątróbkę, słoninę i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, zioła i szczypiorek. Dokładnie wyrobić masę. Nadziać warchlaka, zaszyć, piec na rożnie lub w piecyku, często polewając stopionym masłem i piwem. Podawać na gorąco z zimnymi, ostrymi sosami. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|