| Potrawa: Bażant duszony z maślakami | |
| Składniki: Składniki: 1 bażant (może być starszy) 10 dag cebuli 50 dag małych maślaków 5 dag margaryny 1 dag masła pół szklanki gęstej śmietany majeranek sól pieprz ziele angielskie cynamon 250 ml wywaru 2 łyżki winiaku lub koniaku (zamiast alkoholu można dodać łyżkę smażonych żurawin).
| Sposób przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, oprószyć solą, pieprzem, zmiażdżonym zielem angielskim, pozostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu.
Maślaki oczyszczać, umyć, osączyć z wody. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, w drobną kostkę. Grzyby i cebulę poddusić na połowie rozgrzanej margaryny, doprawić do smaku majerankiem. Na pozostałej części margaryny zrumienić porcje bażanta, całość przełożyć do rondla, podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać podduszone grzyby z cebulą i dalej dusić około 20 minut. Następnie dodać śmietanę, winiak lub koniak (ewentualnie żurawiny), masło, doprawić do smaku solą i przyprawami, chwilę poddusić.
Podawać z ryżem ugotowanym na syp-ko, gotowanymi ziemniakami oprószonymi drobno pokrajaną zieloną pietruszką z do-datkiem cykorii, zielonej sałaty, kompotu z jasnych owoców. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|