| Potrawa: Warchlak z nadzieniem ryżowym |  |
| Składniki: Warchlak sól pieprz pół łyżeczki mielonego jałowca 1 szklanka ryżu 100 g rodzynek 50 g migdałów 2 łyżki miodu 1 kieliszek koniaku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki otartej skórki cytrynowej po szczypcie cynamonu tłuczonych goździków i gałki muszkatołowej 2 jajka 1 łyżka masła 50 g stopionego masła.
| Sposób przygotowania: Warchlaka sprawić, umyć, natrzeć mocno solą, pieprzem i jałowcem, zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Na wpół ugotowany ryż wymieszać z miodem, koniakiem, masłem i jajkami. Dodać obrane ze skórki, posiekane migdały, rodzynki, skórkę cytrynową i sok z cytryny oraz korzenie. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać warchlaka, zaszyć. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, często polewając stopionym masłem i skrapiając wodą, a później polewając wytworzonym sosem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|