| Potrawa: KUROPATWY PO WIEDEŃSKU | |
| Składniki: 2 kuropatwy. 10 dog tłuszczu do smażenia. 1 jajko. mąka do oprószania. 4 dog bułki tartej. sól pieprz przyprawa ziołowa do drobiu 2 dog masła łyżeczka usiekanej drobno zielonej pietruszki
| Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć i dobrze osączyć z wody (powycierać ściereczką). Tuszki podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa, usunąć częściowo kości, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą ziołową i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Jajko lekko ubić trzepaczką lub widelcem na płaskim talerzu. Porcje kuropatwy oprószyć mąką, zanurzyć w jajku, obsypać tartą bułką (porcje położyć na deseczce i dłonią przycisnąć. aby panierka dobrze przykleił się do mięsa). Smażyć w dobrze ogrzanym tłuszczu na początku, później na mniejszym ogniu. Usmażone na zloty kolor porcje kuropatwy położyć na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i piec około 10-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Masło rozetrzeć z bardzo drobno usiekaną pietruszką i uformować cztery kwadraciki lub prostokąciki, ochłodzić .w lodówce.
Podawać porcje kuropatwy z położonym na wierzchu masłem roztartym z pietruszką, z do-datkiem frytek, ziemniaków puree. kalafiora, poprószonej kalarepki, zielonej sałaty. mizerii. kompotu. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|