| Potrawa: KUROPATWY W OSTRYM SOSIE | |
| Składniki: 3-4 kuropatwy 1 marchew 1 cebula kawałek selera 1 pietruszka sól woda.
Sos: 2 łyżki oliwy 1/2łyżki octu winnego i łyżka kaparów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
| Sposób przygotowania: Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, ugotować razem z obranymi i umytymi warzywami w lekko osolonej wodzie. Miękkie kuropatwy wyjąć z rosołu, podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i ostudzić. Przyrządzić sos: oliwę, ocet, kapary i natkę pietruszki dobrze wymieszać. Sosem polać kuropatwy i natychmiast podawać.
Uwaga: wywaru z gotowania kuropatw można użyć jako smaku do zupy. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|