| Potrawa: DZIKA GĘŚ NADZIEWANA JABŁKAMI 1 ŚLIWKAMI |  |
| Składniki: Składniki: 1 dzika gęś 50 dag kwaśnych jabłek 20 dag suszonych śliwek 1-2 dag rodzynek (można nie dodawać) majeranek sól pieprz 2 ząbki czosnku 10.dag słoniny 3 dag masła. Zalewa: 200 ml octu winnego 300 ml wody 10 dag cebuli 1-2 listki laurowe po parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1-2 goździki szczypta imbiru i szczypta cynamonu.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w plasterki cebulą, przyprawami, ochłodzić. Skruszałą gęś oskubać z piór, opalić nad ogniem, oczyścić, umyć, dobrze osączyć z wody i włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Gęś w zalewie parę razy obrócić w tym czasie, aby równomiernie zamarynowała się. Po wyjęciu gęś dobrze osączyć z zalewy, natrzeć solą roztartą z czosnkiem, oprószyć pieprzem i pozo-stawić w chłodnym miejscu na parę godzin.
Śliwki umyć, sparzyć wrzątkiem, usunąć pestki. Jabłka umyć, obrać, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne, oprószyć majerankiem. Rodzynki umyć, osączyć z wody.
Do wnętrza tuszki gęsi włożyć. cząstki jabłek, śliwki i rodzynki, brzegi tuszki zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać nitką, włożyć do brytfanny, włożyć parę śliwek, polać roztopionym masłem i paroma łyżkami wrzącej wody, wstawić do na-grzanego piekarnika. Piec, skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia z gęsi zdjąć plaster-ki słoniny, aby skórka równomiernie zrumieniła się. Po upieczeniu gęś wyjąć, zdjąć nitki i wykałaczki, podzielić na porcje, przechowywać w cieple. Sos przecedzić, zdjąć nadmiar tłuszczu i podać oddzielnie w sosjerce. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|