| Potrawa: DZIKA GĘŚ DUSZONA W ŻURZE |  |
| Składniki: Składniki: 1 dzika gęś 0 5 I żuru 15 dag wędzonego boczku 10 dag cebuli 3-4 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia sól pieprz majeranek mąka.
Zalewa: 300 ml octu winnego 200 ml wody 10 dag cebuli 2-3 ząbki czosnku po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu 1-2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w krążki cebulą, przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Skruszałą gęś oskubać z piór, opalić nad ogniem, oczyścić, umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przy-kryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) n2 2-3 dni. W tym czasie gęś parę razy obrócić w zalewie. Po wyjęciu gęś dobrze osączyć z zalewy, osuszyć ściereczką, podzielić na porcje, natrzeć solą i roztartym czosnkiem, oprószyć majerankiem i pieprzem, pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Porcje gęsi oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano na sil-nie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia.
Boczek pokrajać w kostkę i lekko podsmażyć razem z obraną i pokrajaną w drobną kostkę cebulą. Całość przełożyć do naczynia z porcja-mi gęsi, zalać żurem, naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarenka. Nadmiernie wy-parowany sos uzupełniać wrzącą wodą.
Podawać z pieczywem, ugotowanymi w całości ziemniakami, zieloną sałatą, sałatką z papryki. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|