| Potrawa: PIECZONA DZIKA GĘ$ NADZIEWANA ZIEMNIAKAMI |  |
| Składniki: Składniki: 1 dzika gęś 1/4 I kwaśnej gęstej śmietany 5 dag tłuszczu majeranek sól 1 pieprz 2 ząbki czosnku:
Nadzienie: 50 dag ziemniaków 1 pęczek po-siekanej zielonej pietruszki 5 dag suszonych grzybów (kapelusze) 10 dag wędzonego bocz-ku sól pieprz.
Zalewa: 300 ml octu winnego 200 ml wody 10 dag cebuli po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu 1-2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w krążki cebulą, przyprawami, ochłodzić. Skruszałą gęś oskubać z piór, opalić nad ogniem, oczyścić, umyć, dobrze osączyć z wody i włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego (do +7°C) miejsca na 2-3 dni. Po wyjęciu gęś osączyć z zalewy, powycierać ściereczką, natrzeć solą i roztartym czosnkiem, oprószyć majerankiem i pieprzem, pozostawić w chłodnym miejscu na parę godzin.
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, zalać przegotowaną i ochłodzoną wodą i pozostawić na parę godzin. W tej samej wodzie ugotować grzyby, wyjąć, pokrajać w paseczki. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w ćwiartki, przelać wrzącą wodą, osączyć, obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu ze smażonego bocz-ku, ochłodzić. Do obsmażonych ziemniaków dodać rozdrobnione grzyby, posiekaną zieloną pietruszkę, skwarki z boczku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowane nadzienie włożyć do jamy brzusznej gęsi, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wywarem z grzybów, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec często skrapiając gęś początkowo wywarem z grzybów, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia gęś polać gęstą śmietaną.
Podawać z dodatkiem pieczywa, ogórków marynowanych lub kiszonych, sałatki z czerwonej kapusty, ćwikły. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|