| Potrawa: DZIKA GĘŚ W ŚLIWKOWO-SELEROWYM SOSIE |  |
| Składniki: Składniki: 1 dzika gęś 50 dag selera pół szklanki powideł śliwkowych 1 łyżka miodu pół szklanki bulionu pół szklanki gęstej śmietany tłuszcz do smażenia sól pieprz sok z połowy cytryny.
Zalewa: 200 ml octu winnego 300 ml wody 10 dag cebuli 2 listki laurowe po parę ziaren ziela angielskiego
i pieprzu 2 goździki.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z obraną i pokrajaną cebulą, octem i przyprawami, ochłodzić. Skruszałą gęś oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3 dni. Po wyjęciu z zalewy gęś dobrze osączyć, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć pieprzem. Sok z cytryny wymieszać z miodem y mieszaniną tą natrzeć porcje gęsi, a następnie wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godziny. Porcje gęsi obsmażyć na tłuszczu i przełożyć do brytfanny, dodać powidła rozprowadzone w gorącym bulionie, obłożyć obranym i startym na grubej tarce selerem. Brytfannę przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiając sosem lub przegotowaną wodą.
Gdy mięso będzie miękkie, dodać śmietanę, doprawić do smaku i podawać z dodatkiem makaronu domowego, zielonej sałaty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|