| Potrawa: Filety z dzika białowieskie |  |
| Składniki: 500 g schabu z dzika 2 cebule 500 g grzybów (pieczarki) pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz tymianek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka masła 100 g tartego żółtego sera pół bułki paryskiej 1 łyżka smalcu 1 szklanka mleka.
| Sposób przygotowania: Mięso oczyścić z błon, umyć, wygnieść mocno ręką, włożyć do garnka, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Po wyjęciu osuszyć, pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, tymiankiem, ułożyć jeden na drugim, odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać po-krojone w paseczki grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić ok. 1 godziny. Pod koniec duszenia doprawić śmietaną. Kotlety oprószyć mąką, usmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do rondla, lekko skropić wodą i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Przygotować grzanki z bułki. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem, ułożyć grzanki. Na każdej grzance położyć usmażony filet, obłożyć grzybami, posypać startym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|