| Potrawa: Gulasz z dzika |  |
| Składniki: 500 g mięsa (chude okrawki) 2-3 kiszone ogórki pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 kieliszek białego wina 1 ząbek czosnku sól pieprz ćwierć łyżeczki majeranku tłuszcz do smażenia 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, majerankiem, dodać drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i stale mieszając smażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć płomień, mięso skropić winem i dusić na małym ogniu pół godziny. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką, podgrzać. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|