| Potrawa: Pieczeń z dzika. |  |
| Składniki: Surowce: Na 10 porcji: 2 2-2 4 kg szynki lub łopatki 10 dag smalcu 1 g pieprzu 2 dag soli. Zaprawa z warzyw: po 10 dag marchwi pietruszki i selera 2-3łyżki oleju kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1-2 listki laurowe można dodać 10 jagódek jałowca 2-3 ząbki czosnku.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć i wyżyłować. Warzywa umyć, oczyścić i opłukać, pokroić w cienkie plasterki, dodać olej, zmiażdżone przyprawy i gnieść tak długo aż dobrze zwilgotnieją. Mięso natrzeć jarzynami, włożyć do garnka lub miski, pozostałymi jarzynami obłożyć na wierzchu mięso. Pozostawić w chłodnym i przewiewnym miejscu (4-+7°C) na 48 godzin. Mięso oczyścić jarzyn, obsmażyć (obrumienić) na ostrym ogniu.
Przełożyć całość (mięso z tłuszczem) do rondla, dodać 1 szklankę wody (może być wino czerwone) i dusić do miękkości pod przykryciem. Wyparowany w trakcie duszenia sos można uzupełnić wodą.
Pieczeń możemy podawać na zimno. Wówczas pieczemy w całości, studzimy w sosie i kroi-my w plastry (w poprzek włókien) tuż przed podaniem. Dodatkiem może być ćwikła, korniszony, chrzan położony na lekko zamarynowanych połówkach śliwek.
Doskonale również smakuje pieczeń na gorąco z różnymi sosami. Wytrawni myśliwi, a zwłaszcza ich żony mają swoje wypróbowane sposoby wyczarowywania z jednej prostej pieczeni kilku lub kilkunastu wspaniałych dań.
Pieczeń zwykle podaje się w tym sosie naturalnym, w którym się dusiła. Kroi się ja w plastry i wkłada do podprawionego do smaku przyprawami sosu i jeszcze przez kilka minut dusi się na małym ogniu. Do pieczeni podaje się ostre sałatki i surówki jarzynowe (np. surówka z porów), ostre kompoty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|