| Potrawa: KOTLECIKI MIELONE Z KUKURYDZĄ |  |
| Składniki: Składniki: 50 dag mielonego mięsa z dzika (mogą być okrawki) 2 jajka 1 czerstwa bufka sól ostra papryka w proszku lub pieprz sól bułka tarta tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: Kukurydzę wyjąć z konserwy, osączyć z zalewy. Do zmielonego mięsa dodać: na-moczoną w mleku, odciśniętą i rozdrobnioną widelcem bułkę, kukurydzę (według uznania), jajko i doprawić do smaku solą, papryką lub pieprzem, całość dobrze wyrobić na jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodać 1-2łyżeczki tartej bułki. Uformować owalne kotleciki i usmażyć w rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 2-3 minuty, wówczas kotleciki będą pulchne i soczyste.
Można je podawać z ostro doprawionym sosem pomidorowym lub bez sosu z dodatkiem ziemniaków, smażonych połówek bananów, zieloną sałatą, cykorią. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|