| Potrawa: WĄTROBKA Z DZIKA Z BANANAMI |  |
| Składniki: Składniki: 50 dag wątróbki z dzika mąka mleko sól pieprz 2-4 dojrzałe banany tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, osączyć z wody, włożyć
do emaliowanego lub porcelanowego naczynia zalać mlekiem (aby przykryło mięso), wstawić do chłodnego (do +7 C) miejsca na 12 godzin. Po wyjęciu wątróbkę opłukać pod bieżącą wodą, dobrze osączyć, pokrajać w plastry, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Banany umyć, obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na połówki, obsmażyć na maśle lub margarynie.
Usmażone porcje wątróbki posolić, oprószyć pieprzem, na każdej porcji położyć gorącą połówkę banana i natychmiast podawać z dodatkiem frytek, ryżu ugotowanego na sypko, zielonej sałaty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|