| Potrawa: Żeberka z dzika duszone |  |
| Składniki: Składniki: 70-80 dag żeberek 10 dag cebuli 5 dag smalcu 1-2 ząbki czosnku pół kromki razowego chleba sól pieprz. Zalewa octowa: 200 ml wody 100 ml octu 5 dag cebuli 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, wlać chłodną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso podzielić na porcje, posolić, oprószyć pieprzem i .pozostać na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Żeberka obsmażyć na tłuszczu wraz z cebulą i drobno pokrojonym czosnkiem, a następnie całość przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody, naczynie przykryć. Potrawę dusić na małym ogniu, uzupełniają wodą w miarę wyparowywania. Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodać rozkruszony chleb, który rozgotowując się daje gęsty sos (zamiast chlebem sos można zagęścić zasmażką z mąki).
Żeberka można podawać z kaszą gryczaną lub jaglaną (o' ile można ją jeszcze kupić) z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|