| Potrawa: ZRAZY Z DZIKA PO FRANCUSKU |  |
| Składniki: Składniki: 80 dag szynki lub łopatki z dzika 5 dag smalcu IS dag cebuli 3 łyżki koncentratu pomidorowego S dag pieczarek 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka mąki sól pieprz.
Zalewa: 100 ml octu 400 ml wody 10 dag cebuli 2-3 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w plastry cebulą, przyprawami, ochłodzi ;..
Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, pokrajać na plastry w poprzek włókien, lekko rozbić tłuczkiem, po-solić, oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu z obu stron, zrazy przełożyć do rondla. Na tłuszczu z obsmażania mięsa zrumienić obraną i pokrajaną w kostkę cebulę, dodać oczyszczone, umyte i pokrajane pieczarki, oprószyć lekko pozostałą mąką, całość podsmażyć do zrumienienia, dodać szklankę przegotowanej wody, zagotować i całość przełożyć do rondla z mięsem. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić pod przy-kryciem na bardzo małym ogniu. Do prawie miękkich zrazów dodać pastę pomidorową, wino i dalej dusić.
Podawać z ziemniakami puree, makaronem domowym, z dodatkiem surówki z selerów, porów, zieloną sałatą, kompotami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|