| Potrawa: Dzik w jarzynach |  |
| Składniki: 500 g mięsa (chude okrawki) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 150 g pieczarek 1 cebula sól pieprz cząber sok z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w paseczki, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Obrane, umyte, pokrojone w paseczki jarzyny, cebulę i pieczarki przesmażyć na maśle. Dodać sól, pieprz i szczyptę cukru, skropić sokiem z cytryny i wodą, chwilę dusić.
Mięso usmażyć na gorącym tłuszczu, skropić wodą i dusić pod przykryciem pół godziny. Dodać jarzyny i grzyby, dokładnie wymieszać i dusić razem 15-20 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|