| Potrawa: PECZEŃ Z DZIKA Z FASOLĄ JASIEK |  |
| Składniki: Składniki: 80 dag szynki z dzika 20 dag faso-li Jasiek 15 dag smalcu 10 dag cebuli sól pieprz.- .
Zalewa octowo-jarzynowa: 100 ml octu 400 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki i selera 10 dag cebuli 2 ząbki czosnku 2-3 ziarna ziela angielskiego 1--2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plasterki i obgotować w wodzie, dodać ocet, przyprawy zagotować. ochłodzić, dodać roztarty czosnek.
Mięso umyć, osączyć 'z . wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną za-lewą .i wstawić na 2-3 dni do chłodnego miejsca (do +7°C). Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, natrzeć solą i oprószyć pieprzem, wstawić do chłodnego miejsca na parę godzin. .
Mięso włożyć do brytfanny, obłożyć plaster-kami obranej cebuli, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia mięso skrapiać początkowo wrząc$ wodą, później wytworzonym sosem. - ..
Fasolę przebrać, wypłukać i namoczyć na 12 godzin w przegotowanej, chłodnej wodzie i później w niej ugotować fasolę. Pod koniec gotowania fasolę lekko posolić. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać ugotowaną i odcedzoną .fasolę (wywar wykorzystać do sporządzenia zupy) i dalej dusić pod przykry-ciem na bardzo małym ogniu.
Podawać pieczeń pokrojoną w plastry w poprzek włókien, obłożoną fasolą,-2 dodatkiem pieczywa, ziemniaków, sezonowych surówek i sałatek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|