| Potrawa: Z DZIKA |  |
| Składniki: Składniki: 60 dag mięsa bez kości z dzika' mogą być okrawki) 2 jajka 5 dag bulki czerstwej 2 dag pszennej Ob dag mąki ziemniaczanej JO dag smalcu; sól pieprz. .
I nadzienie: 10 dag pieczarek 5 dag cebuli. I łyżeczka bulki tartej 2 dag masła sól pieprz. r .
II nadzienie: JO dag .suszonych śliwek 2 dag masła; 1 łyżeczka bułki tartej sól pieprz.
Sos: 2 dag suszonych grzybów; 1 dag mąki pól szklanki śmietany 2 dag masła sól pieprz 1 łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki lub koperku.
| Sposób przygotowania: Skruszałe mięso zmielić przez maszynkę razem z namoczoną w mleku bułką, dodać jajka. mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. sól, pieprz i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Przygotować I nadzienie: cebulę obrać, drobno posiekać, poddusić na maśle razem z oczyszczonymi, umytymi i pokrajanymi pieczarkami, ochłodzić. Następnie dodać przesianą. bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić składniki. Przygotować 11 nadzienie: śliwki suszone umyć, usunąć pestki, drobno pokrajać. włożyć do rozgrzanego masła, dodać tartą. bułkę, wymieszać doprawić do smaku pieprzem (można cukrem), ochłodzić.
Z masy mięsnej uformować spłaszczone podłużne zrazy. Na jednym końcu zrazów po-łoży wałeczek nadzienia I, na drugim, końcu -'nadzienia II, Zwijać jednocześnie z obu końców do środka (powinny wyglądać jak ,dwa podłużne obok siebie serdelki). Zrazy obsmażyć na tłuszczu na (umiano z obydwu stron, przełożyć do rondla.
Przygotować sos: grzyby umyć: namoczyć w przegotowanej i ochłodzonej wodzie i ugotować w tej samej wodzie, wyjąć i drobno po-siekać. Do wywaru z grzybów dodać zasmażkę sporządzoną z mąki i tłuszczu, zagotować. doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać rozdrobnione grzyby i śmietanę. Sosem zalać zrazy w rondelku i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu uważając, aby potrawa nie przypaliła się. .
Zrazy podawać polane sosem i posypane zieleniną z dodatkiem pieczywa. kasz, makaronu, sezonowych jarzyn. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|