| Potrawa: GULASZ Z DZIKA PO BIESZCZADZKU |  |
| Składniki: Składniki: 60 dag mięsa z dzika (mogą być okrawki) 25 dag cebuli 15 dag tłuszczu 15 dag suszonych śliwek 100 ml białego wina wytrawnego pól cytryny 1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego 1 1yżka masła (może być margaryna) 3 dag mąki 1l2 litra wody sól pieprz słodka papryka w proszku tka muszkatołowa.
| Sposób przygotowania: Umyte mięso pokrajać w kostkę oprószyć solą, papryką, pieprzem i mąką. Do patelni lub płaskiego rondla włożyć olej i masło (margarynę), podgrzać, włożyć mięso, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, całość smażyć stale . mieszając, aby składniki równomiernie zrumieniły się. Śliwki suszone umyć osączyć z wody, usunąć pestki, namoczyć w winie. Do rondla z podsmażonym mięsem i cebulą dodać szklankę wody, startą skórkę i sok : cytryny, parę śliwek i dusić do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie; dodać resztę śliwek wraz z winem, zagotować. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową. ! '
Podawać z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|