| Potrawa: ŻEBERKA Z DZIKA -DUSZONE, JARMARCZNE |  |
| Składniki: Składniki: 1 kg żeberek z dzika 2 dag mąki 8 dag smalcu; 2 ząbki czosnk_u 10 dag cebuli 10 dag ogórków kiszonych majeranek sól pieprz.
Zalewa octowa: 400 ml wody 100 ml octu 10 dag cebuli; po 2-.3 ziarna ziela angielskie-go i jałowca 1 listek laurowy.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrojoną w plastry cebulą oraz przyprawami, następnie ochłodzić. Żeberka umyć, osączyć z wody, włożyć do garnka; zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7eC) na 2-3 dni. Po wyjęciu żeberka osączyć z zalewy, podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką, zarumienić
na tłuszczu. Cebulę obrać, okrajać w kostkę, zarumienić na tłuszczu na złoty kolor. Do rondla włożyć podsmażone żeberka, zarumienioną cebulę (razem z tłuszczem), pod-lać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Ogórki obrać ze skórki, pokrajać w drobną kostkę: Sporządzić zasmażkę z mąki. i tłuszczu. Gdy żeberka będą miękkie dodać rozdrobnione ogórki, zasmażkę doprawić do smaku majerankiem i solą, chwilę, poddusić na bardzo małym ogniu.
Podawać z gotowanymi ziemniakami z dodatkiem sałatki z czerwonej kapusty lub sałatki z cykorii: | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|