| Potrawa: ZRAZY Z DZIKA PO CHŁOPSKU |  |
| Składniki: Składniki: 1 kg schabu z kością 4 dag mąki 10 dag smalcu 10 dag słoniny; 20 dag cebuli 7 dag marchwi 5 dag pietruszki 5 dag selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz po 1-2 ziarna ziela angielskiego i jałowca.
7_aprawa jarzynowa: po 5 dag marchwi pietruszki j selera 10 dag cebuli po 3-4 ziarna ziela angielskiego i jalowca 1-2 listki laurowe 2 łyżki oleju szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki, dobrze wygnieść razem z olejem, z miażdżonymi w moździerzu przyprawami, cukrem. Mięso umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć rozdrobnionymi jarzynami, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłożyć pozostałymi z nacierania jarzynami, przykryć pokrywką i wstawić' do chłodzonego miejsca (do +7C) na 2 dni. Po wyjęciu mięso szybko opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Z mięsa usunąć kości, pokrajać na grube plastry i rozbić na płaskie zrazy, posypać je solą, oprószyć mąką wymieszaną z pieprzem i obsmażyć na tłuszczu, zarumieniając z obu stron. Zrazy przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się zrazy, podsmażyć obrane i pokrojone w grubą kostkę jarzyny, całość przełożyć do zrazów. Do rondla włożyć również słoninę pokrojoną w kostkę, zmiażdżone przyprawy i pod-lać wodą. Potrawę dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia do-dać koncentrat pomidorowy; doprawić do smaku solą; chwilę poddusić (zbyt gęsty sos rozrzedzić dodając parę łyżek przegotowanej wody). ,
Zrazy podawać z makaronem, kaszą gryczaną, jaglaną lub perłową z dodatkiem sezonowych surówek i sałatek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|