| Potrawa: Szynka w piwie, westfalska. |  |
| Składniki: Składniki: 1 szynka z dzika (około 4 kg) 1 szklanka soli 4 płaskie łyżeczki saletry 10 łyżeczek cukru 3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu 4-5 sztuk grubo zmielonych goździków 1 litr piwa por-teru (może być pełne).
| Sposób przygotowania: Szynkę dobrze natrzeć saletrą wymieszaną z taką samą ilością cukru (4 łyżeczki), włożyć do emaliowanego garnka i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Piwo zagotować z pozostałą ilością cukru, goździkami, pieprzem i solą. Wrzącym płynem zalać szynkę w naczyniu. Po ostudzeniu szynkę w zalewie wstawić do chłodnego miejsca (do +7`C) na 2 tygodnie. W tym czasie szynkę co 2-3 dni obracać z boku na bok i polewać zbierającą się na dnie solanką, aby zapeklowała się równomiernie. Następnie po wyjęciu osuszyć wieszając szynkę w przewiewnym miejscu na parę godzin. Wędzić w zimnym dymie przez 6 dni (większą szynkę do 2 tygodni). Jest to szynka do jedzenia na surowo. Szynkę przeznaczoną do gotowania należy wędzić dymem gorącym przez krótszy okres czasu (tj. 4-5 godz.), a później gotować (parzyć) na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin. Miękką szynkę pozo-stawić w wodzie do ostudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu. Tuż przed podaniem do jedzenia szynkę pokrajać na cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przybrać marynowanymi śliwkami lub buraczkami, zieloną sałatą. Jako dodatek
podawać chrzan z buraczkami, lub chrzan ze śmietaną. Według powyższych przepisów można przyrządzić szynkę wieprzową. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|