| Potrawa: Zrazy z dzika duszone ze śliwkami |  |
| Składniki: Składniki: 70 dag mięsa z łopatki lub szynki 15 dag cebuli 10 dag śliwek suszonych 1 łyżka mąki 1 łyżka tłuszczu sól pieprz.
Zalewa: 100 ml octu 400 ml wody 15 dag cebuli 2-3 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, obraną i pokrajaną w krążki cebulą, zielem angielskim i listkami laurowy-mi, ochłodzić.
Umyte mięso włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, na-czynie przykryć i wstawić na 2-3 dni do ochłodzonego miejsca (do +7°C). Po wy-jęciu z zalewy mięso osączyć, pokrajać w plastry o jednakowej grubości, każdy lekko rozbić, oprószyć pieprzem, mąką, obrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do rondla. Śliwki suszone umyć, namoczyć (kilka godzin) w chłodnej przegotowanej wodzie. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki. Na tłuszczu ze smażenia zrazów lekko zrumienić pokrajaną cebulę, dodać połów-ki śliwek bez pestek i chwilę razem pod-dusić, wlać wodę, w której moczyły się śliw-ki, gotować około 10 minut i całość dodać do zrazów w rondlu. Potrawę dusić na bardzo małym ogniu, często mieszać, aby nie przypaliła się. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zrazy podawać polane sosem z ziemniakami, pyzami, kaszą, surówkami i sałatkami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|