| Potrawa: Tymiankowa zapiekanka z dzika i ziemniaków |  |
| Składniki: Do tej potrawy można wykorzystać mięso ze ścięgnami z kością nie nadające się do sporządzania zrazów pieczeni czy innych dań smażonych lub pieczonych.
Składniki: 50 dag ugotowanego w wywarze jarzynowym mięsa 80 dag ziemniaków pół szklanki mleka 1 łyżka masła 5 dag cebuli pół łyżki (można mniej) rodzynków po pól łyżeczki tymianku i star-tej gaiki muszka tatowej sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, wypłukać, ugotować w osolonej wodzie, odparować, gorące dobrze wygnieść, dodać połowę roztopionego masła, gałkę muszkatołową, wlewać porcjami mleko i dalej wygniatać, aby otrzymać klasyczne puree (ilość do danego mleka zależy od wilgotności ziemniaków po ugotowaniu).
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę i lekko zrumienić na pozostałym maśle.
Ugotowane mięso zmielić przez ma-szynkę, dodać zrumienioną cebulę z masłem, tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem i całość dusić stale mieszając przez 5 minut.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, na dno położyć warstwę z poło-wy ziemniaków, później warstwę mięsa i przykryć pozostałymi ziemniakami. Powierzchnię wygładzić, posypać wiórkami masła. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Gorącą zapiekankę podawać z dodatkiem surówek i sałatek sezonowych. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|