| Potrawa: MIELONE ZRAZIKI Z DZIKA NADZIEWANE PIECZARKAMI |  |
| Składniki: Składniki: 40 dag drobnego skruszałego mięsa z dzika
20 dag chudego boczku wieprzowego 1 jajko 1 bułka czerstwa 5 dag cebuli sól pieprz tłuszcz do smażenia.
Nadzienie: 20 dag pieczarek 5 dag cebuli 5 dag masła
lub margaryny 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Mięso, boczek i obraną cebulę zmielić przez maszynkę, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę (rozdrobnioną widelcem), jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i starannie wyrobić na jednolitą masę.
Przygotować nadzienie: pieczarki oczyścić, umyć, osączyć z wody, drobno pokrajać i udusić na tłuszczu z obraną i drobno posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem, ochłodzić, dodać zieloną pietruszkę, wymieszać. Z masy mięsnej uformować cienkie, owalne kotleciki (po dwa na porcję). Połowę zrazików posmarować nadzieniem pieczarkowym, przykryć pozostałymi zrazikami, brzegi dokładnie zlepić i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia patelnię przykryć na 1-2 minuty, aby zraziki byty soczyste.
Podawać z dodatkiem buraczków zasmażanych, surówki z kiszonej kapusty, sałatki z cykorii, ziemniaków, kaszy gryczanej. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|