| Potrawa: WĄTROBKA Z DZIKA NADZIEWANA JABŁKAMI |  |
| Składniki: Składniki: 4 cienkie sporej wielkości plastry wątróbki tłuszcz do smażenia sól pieprz.
Nadzienie: 50 dag kwaśnych jabłek (renety antonówki) 10 dag cebuli szałwia sól pieprz 5 dag masła.
| Sposób przygotowania: Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pobierać, pokrajać w większą kostkę, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plastry. Jabłka oprószane lekko szałwią podsmażyć razem z cebulą na maśle (jabłka nie mogą rozlatywać się), doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na środku każdego plastra wątróbki położyć porcję podsmażonych jabłek z cebulą, zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczkami. Przygotowane Roladki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
Usmażoną wątróbkę posolić, oprószyć pieprzem i podawać z frytkami, ziemniakami puree, ryżem na sypko, zieloną sałatą, cykorią. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|