| Potrawa: SCHAB Z DZIKA W PIKANTNYM SOSIE |  |
| Składniki: Składniki: 70 dag schabu z dzika sól. pieprz 1 łyka tłuszczu.
Sos: pół łyżki miodu pół łyżki sosu sojowego lub pół łyżeczki maggi i 1 łyżka wody pół łyżki wódki wyborowej pół łyżki tłuszczu.
Zaprawa: pół łyżeczki imbiru 10 dag cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki maggi i 2 łyżki wody 2 łyżki wódki wyborowej szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Przygotować zaprawę: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, obrany ząbek czosnku rozetrzeć z solą. Pozostałe składniki za-prawy dobrze wymieszać z rozdrobnioną cebulą i roztartym czosnkiem.
Skruszały schab umyć, osączyć z wody, oddzielić mięso od kości, zdjąć błony, pokrajać wzdłuż na 3 części, natrzeć przygotowaną zaprawą, włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 12 godzin. Następnie porcje mięsa posolić, oprószyć pieprzem, ułożyć w brytfannie, polać roztopionym tłuszczem i paroma łyżkami przegotowanej wody, piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Później odlać płyn wy-tworzony podczas pieczenia. Wszystkie składniki sosu wymieszać i mieszaniną tą polać mięso w brytfannie i dalej piec, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby wyparowany sos uzupełnić skrapiając mięso przegotowaną wodą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|