| Potrawa: WŁOŚCIAŃSKA ZAPIEKANKA Z MIĘSEM Z DZIKA |  |
| Składniki: Składniki: 30 dag upieczonego lub uduszonego mięsa z dzika 70 dag ziemniaków 10 dag cebuli 2-3 łyżki tłuszczu sól pieprz szczypta majeranku i tymianku pęczek posiekanej zielonej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osączyć z wody, pokrajać w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć ziemniaki i smażyć, aż będą na wpół miękkie. Następnie dodać obraną, opłukaną i pokrajaną w drobną kostkę cebulę. Całość smażyć przez około 3 minuty często mieszając.
Do ziemniaków dodać drobno po-siekane mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną tymianku i majeranku, dalej smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia potrawę lekko uklepać łopatką, nie mieszać i smażyć, aż spód zrumieni się, całość od-wrócić łopatką, aby druga strona również zarumieniła się.
Potrawę podawać suto posypaną po-siekaną zieloną pietruszką z dodatkiem sałatki z pomidorów lub papryki. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|