| Potrawa: Comber jeleni ze smardzami |  |
| Składniki: 2 kg combra 150 g słoniny 50 g szynki sok i otarta skórka z 1 cytryny 1 cebula 2 listki laurowe po ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu i ziela angielskiego 2 szklanki mleka 500 g smardzy 1 duża cebula pół szklanki rosołu 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany szczypta gałki muszkatołowej i cukru sól 2łyżki posiekanego koperku 2łyżki masła 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Polędwicę oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w garnku, zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Po wyjęciu osuszyć, naszpikować paskami słoniny i szynki, natrzeć solą, pieprzem, zielem, skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, następnie upiec w piekarniku, często polewając stopionym masłem i skrapiając wodą. Piec ok. 2 godzin.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Umyte smardze wrzucić na osolony wrzątek, gotować 10 minut, osączyć na sicie. Ugotowane grzyby pokroić w paseczki, dodać do cebuli, posypać solą, podlać rosołem i dusić, często mieszając. Pod koniec duszenia dodać śmietanę rozkłóconą z mąką, sól, szczyptę gałki i cukru, wy-mieszać, podgrzać. Dodać koperek. Pokrojoną w plastry polędwicę ułożyć na ogrzanym półmisku, polać masłem spod mięsa, obłożyć duszonymi smardzami. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|