| Potrawa: Pierogi z sarny |  |
| Składniki: Składniki: ciasto: 50 dag męki około 1 szklanki wody 1 jajko (można nie dodawać); nadzienie: 1 kg mięsa z kości z sarny 1 pęczek włoszczyzny (około 25 dag bez kapusty) f 0 dag cebuli 1 bułka 5 dag tłuszczu sól pieprz szałwia tymianek Zalewa jarzynowa: 200 ml octu 400 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki selera i cebuli 3-4 ziarna ziela angielskiego i listek laurowy.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, przyprawami i jarzynami oczyszczonymi i pokrajanymi w krążki, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą (tyle wody, aby przykryła mięso) i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękka-we, dodać jarzyny umyte, oczyszczone i wypłukane. Ugotowane mięso wyjąć, wy-luzować kości, ochłodzić. Wywar wykorzystać do sporządzenia zupy.
Przygotować nadzienie: ochłodzone mięso zmielić przez maszynkę razem z cebulą, namoczoną i odciśniętą bułką. Do masy dodać jajko, doprawić do smaku solą i przyprawami, dodać również roztopiony tłuszcz.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać, do-dać jajko, ciepłą wodę, zagnieść ciasto (wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie), przykryć miseczką i pozostawić na 1-2 godziny, aby ciasto wypoczęło. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać placki szklanką, na środek każdego placka położyć kulkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi pierogów. Ugotować w osolonej wodzie.
Podawać polane tłuszczem z dodatkiem ostrych surówek i sałatek sezonowych. Pierogi z mięsem można podać jako doda-tek do bulionu lub czerwonego barszczu. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|