| Potrawa: Pierogi z sarny z ziołami |  |
| Składniki: Składniki: ciasto: 50 dag męki około 1 szklanki wody 1 jajko; nadzienie: 1 kg mięsa z koście z sarny 5 dag cebuli 5 dag tłuszczu 1 bułka czerstwa 2 łyżeczki sproszkowanych ziół (rozmaryn rumianek lubczyk kolendra) sól pieprz.
Zalewa octowa: 200 ml octu 400 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki selera i cebuli po 3-4 ziarna ziela angielskiego i jałowca 1 listek laurowy.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, przyprawami, oczyszczonymi, opłukanymi i pokrajanymi w plasterki jarzynami, ochłodzić.
Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni.
Przygotować nadzienie: po wyjęciu mięsa z zalewy osączyć je, podzielić na części, obsmażyć na tłuszczu, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, ochłodzić, oddzielić od kości. Sos odparować, aby zostało 1-2 łyżki. Mięso zmielić przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą bułką oraz cebulą, do-prawić do smaku solą i przyprawami, do-dać sos, wyrobić na jednolitą masę. Przy-gotować ciasto: z przesianej mąki, jajka i ciepłej wody wyrobić gładkie ciasto i po-zostawić do wypoczęcia na 2 godziny przykryte miseczką. Z ciasta rozwałkować cienkie placki, powycinać szklanką krążki, na środku położyć porcje nadzienia, dokładnie zlepić brzegi pierogów. Gotować w osolonej wodzie.
Pierogi podawać polane tłuszczem z do-datkiem surówki z kiszonej kapusty, sałat-ki z czerwonej kapusty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|