| Potrawa: Kołduny z polędwicy |  |
| Składniki: Ciasto: 50 dag męki około 1 szklanki wody 1 jajko szczypta soli.
Nadzienie: 50 dag polędwicy 30 dag łoju 3-4 ząbki czosnku (można mniej) 1 /łyżeczka majeranku 2-3 łyżki rosołu 2 łyżki tłuszczu sól pieprz 2-3 litry rosołu.
| Sposób przygotowania: Przygotować ciasto: z przesianej mąki, ciepłej wody z solą i jajka wyrobić twardsze ciasto niż na tradycyjne pierogi (wyrabiać ciasto około pół godziny, aż ciasto stanie się lśniące i sprężyste). Przykryć miseczką, aby ciasto wypoczęło.
Przygotować nadzienie: mięso umyć, osączyć z wody, zdjąć błony, zmielić przez maszynkę (powinno się bardzo drobniutko posiekać). Łój włożyć do lodówki na parę godzin do ochłodzenia, później ustrugać cieniutkie wiórki i wymieszać z mięsem. Tłuszcz mocno rozgrzać i polać nim nadzienie i natychmiast wyrobić, dodać przy-prawy, roztarty czosnek, doprawić do smaku solą, 2-3 łyżkami rosołu i dobrze wyrobić.
Ciasto rozwałkować na cieniutkie placki (grubości lnianego płótna), stopniowo, aby nie wysychało. Na placki nakładać kuleczki mięsa wielkości orzecha włoskiego, przykryć ciastem, odcisnąć palcami i wykrawać kieliszkiem do wódki o małej średnicy. Przygotowane kołduny wkładać do osolonego i gotującego się rosołu partia-mi, aby swobodnie pływały i gotować na małym ogniu 3-5 minut. Ugotowane kołduny układać warstwami w naczyniu, każdą warstwę przekładając kawałkami świeże-go masła.
Podawać gorące do jedzenia z surówkami lub w rosole. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|