| Potrawa: Pierogi z sarny i grzybów |  |
| Składniki: Ciasto: 50 dag męki około 1 szklanki wody 1 jajko.
Nadzienie: 40 dag ugotowanego lub uduszonego mięsa z sarny i0 dag cebuli i5 dag świeżych grzybów (prawdziwki pod-grzybki) f0 dag margaryny 1 czerstwa bułka 1-2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać jajko, ciepłą wodę i dobrze wyrobić ciasto, przykryć miseczką i pozostawić na godzinę. Przygotować nadzienie: grzyby i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać, podsmażyć na margarynie, podlać wodą i udusić pod przykryciem. Bułkę namoczyć w sosie w którym dusiły się grzyby. Mięso, grzyby z cebulą i bułką zmielić przez ma-szynkę, dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę i wyrobić na jednolitą masę. Gdyby nadzienie było zbyt rzadkie, dodać 1-2 łyżki tartej bułki. Z ciasta rozwałkować cienkie placki, wykroić krążki, położyć porcje nadzienia, brzegi pierogów starannie zlepić. Gotować w osolonej wodzie.
Podawać polane tłuszczem ze zrumienioną cebulą z dodatkiem surówki z porów lub selerów, zielonej sałaty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|