| Potrawa: ZRAZY MIELONE Z SARNY W' SOSIE Śmietanowym. |  |
| Składniki: Składniki: 50-60 dag skruszałego mięsa bez kości (mog4 być okrawki) 1 bułka czerstwa 5 dag cebuli 1 ząbek czosnku 1 jaj-ko 100-120 ml śmietany 2-3 dag maki sól pieprz 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, osączyć z wody, zmielić przez maszynkę razem z namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułką, obraną i pokrajaną cebulą. Do zmielonych składników dodać roztarty czosnek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wyrobić na jednolitą masę (jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać 2-4 łyżki przegotowanej i ochłodzonej wody). Z masy uformować owalne zrazy, obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać parę łyżek wywaru lub prze-gotowanej wody i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około pół godziny uważając, aby zrazy nie przypaliły się. Do miękkich zrazów dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby sos był za rzadki, dodać łyżeczkę mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.
Zrazy podawać polane sosem i posypane zieloną pietruszką, z dodatkiem kaszy gryczanej, ziemniaków gotowanych oraz z surówkami i sałatkami, buraczkami zasmażanymi. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|