| Potrawa: Udziec jeleni po góralsku |  |
| Składniki: 2 kg udźca 2 cebule włoszczyzna 2 listki laurowe 4 goździki 1 cytry-na po 5-7 ziarenek pieprzu i jałowca pół łyżeczki tymianku 100 g masła pół łyżeczki cukru 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Udziec oczyścić z błon, umyć, wygnieść ręką, włożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody, zagotować. Gdy woda zawrze, mięso wyjąć, a do wywaru włożyć włoszczyznę, cebulę, korzenie, zioła, sól i pokrojoną w plasterki cytrynę. Zagotować. Włożyć udziec i gotować na niewielkim ogniu, aż będzie miękki. Wówczas osączyć na sicie, ułożyć na wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, posypać cukrem. Piec 10-15 mi-nut, do rozpuszczenia cukru. Podawać z sosem sardelowym lub czereśniowym. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|