| Potrawa: Zrazy z jelenia zawijane z białą kiełbasą i szynką |  |
| Składniki: Składniki: 60 dag mięsa z udźca i0 dag słoniny sól pieprz.
Nadzienie: 20 dag surowej białej kiełbasy >0 dag surowej szynki wędzonej 5 dag tartego żółtego sera >-2 ząbki czosnku 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz.
Zalewa: 20U ml octu 300 ml wody >0 dag cebuli po 5 dag selera pietruszki i marchewki 1-2 listki laurowe parę ziaren ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie talarki i obgotować w wodzie z octem i przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać ochłodzoną zalewą, na-czynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3-4 dni. Po wyjęciu mięso dobrze osączyć z zalewy, po-krajać w plastry w poprzek włókien, rozbić cienkie plastry uważając, aby ich nie uszkodzić, lekko posolić.
Przygotować nadzienie: szynkę pokrajać w bardzo drobną kostkę, połączyć z kiełbasą wyjętą z osłonki, tartym serem, roztartym czosnkiem, zieloną pietruszką, dodać sól, pieprz, dobrze wyro-bić.
Przygotowanym nadzieniem posmarować zrazy, spiąć wykałaczkami. Słoninę pokrajać w kostkę, usmażyć, skwarki wyjąć, na tłuszczu obsmażyć zrazy ze wszystkich stron. W płaskim rondlu ułożyć ściśle zrazy, podlać bulionem lub wodą i. dusić pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z makaronem spaghetti, sałatką z czerwonej kapusty, zieloną sałatą, mizerią. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|