| Potrawa: PIECZEŃ Z JELENIA Z WÓDKĄ, DLA DOROSŁYCH |  |
| Składniki: Składniki: 1 kg mięsa z udźca bez kości 10 dag słoniny 5 dag smalcu 5 dag pie-truszki 10 dag cebuli 10 dag marchewki 20 dag pomidorów 25-30 g wódki czystej 2 dag męki sól pieprz 2 goździki. Zalewa do mięsa: 100 ml octu 300 ml wody 10 dag cebuli 2-3 ziarna ziela an-gielskiego 1 2 listki laurowe szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w plastry cebulą, przyprawami i cukrem, ochłodzić. Mięso (jednolity kawałek) umyć, osączyć z wody, zdjąć błony, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, na-trzeć solą, oprószyć pieprzem i wstawić do chłodnego miejsca na 4-5 godz. Następnie mięso rozbić na płaski płat, na-szpikować słupkami słoniny, ciasno zwinąć w rulon, obwiązać bawełnianym lub lnianym sznurkiem, oprószyć mąką i równomiernie zrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron, całość przełożyć do rondla. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać na cząstki, włożyć do rondla z mięsem. Rondel z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając mięso początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, podzielić na cząstki, udusić, przetrzeć przez sito.
Gdy mięso będzie miękkie dodać uduszone pomidory (lub 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego), wódkę, chwilę poddusić, doprawić do smaku solą. Mięso pokrajać w plastry, sos przecedzić.
Porcje mięsa podawać polane sosem z dodatkiem klusek domowych, kaszy, ziemniaków gotowanych, sezonowych surówek i sałatek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|