| Potrawa: JADŁO PASTERZY Z JELENIA PO WĘGIERSKU |  |
| Składniki: Składniki: 1 kg szpondra i pręgi 10 dag słoniny lub boczku 20 dag świeżych grzybów 10 dag tłuszczu 15 dag cebuli 100 ml śmietany 2 dag mąki 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki sól słodka papryka w proszku pieprz. Zalewa octowa: 200 ml octu 400 ml wody 10 dag cebuli po 2 3 ziarna ziela angielskiego i jałowca 1 2 listki laurowe 3 ząbki czosnku.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w plastry cebulą, przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek.
Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, zalać ochłodzoną zalewą i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, podzielić na mniejsze kawałki, obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić aż ścięgna zmiękną. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokrajać w dużą kostkę.
Na tłuszczu z obsmażania mięsa zrumienić na złoty kolor cebulę obraną i po-krajaną w kostkę, następnie dodać około 1 łyżki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki wody i dusić przez parę minut na małym ogniu, całość przełożyć do rondla, dodać pokrajane mięso i sos, w którym dusiło się, posolić i dusić pod przykry-ciem na małym ogniu.
Grzyby oczyścić, umyć, osączyć z wody, pokrajać na cząstki. Słoninę po-krajać w kostkę, usmażyć, dodać pokrajane grzyby, posiekaną zieloną pietruszkę i dusić pod przykryciem przez kilka minut, całość przełożyć do rondla z mięsem i dalej dusić na małym ogniu.
Śmietanę rozprowadzić z mąką i wlać do potrawy, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, chwilę pogotować.
Podawać z ugotowanymi lub pieczony-mi ziemniakami, ryżem doprawionym na ostro, marynowaną papryką, mizerią, zieloną sałatą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|