| Potrawa: ZRAZY ZWIJANE Z JELENIA, PIASTOWSKIE |  |
| Składniki: Składniki: 80 dag mięsa z udźca jelenia 6 łyżek świeżo utartego chrzanu 1 listek laurowy mąka sól pieprz tłuszcz do smażenia 1 szklanka wywaru.
Zalewa: 200 ml winnego octu 400 ml wody 10 dag cebuli po 5 dag pietruszki marchwi i selera po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu 2-3 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki (cebulę w kostkę), obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7C) na 2-3 dni. W tym czasie parę razy obrócić w zalewie, aby równomiernie zamarynowało się. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, powycierać ściereczką, pokrajać w poprzek włókien na plastry (po 2 na osobę), rozbić na cienkie, owalne plastry, posmarować utartym chrzanem. Plastry dokładnie zwinąć, aby chrzan nie wy-dostał się, obwiązać białą bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami. Zrazy obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu, całość przełożyć do rondla, oprószyć pieprzem, podlać szklanką wywaru, włożyć li-stek laurowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Nadmiernie wyparowany sos uzupełniać przegotowaną wodą. Gdy zrazy będą miękkie, posolić. Zbyt rzadki sos zagęścić łyżką mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, chwilę pogotować na małym ogniu, uważając, aby potrawa nie przypaliła się. Ze zrazów zdjąć nici lub wyjąć wykałaczki.
Pikantne zrazy doskonale smakują z kaszą gryczaną, pyzami z dodatkiem sałatki z czerwonej kapusty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|