| Potrawa: JADŁO SIEDMIU WODZÓW (1 KUCHNI WĘGIERSKIEJ) |  |
| Składniki: Składniki: 30 dag polędwicy z jelenia 25 dag schabu lub szynki wieprzowej 25 dag cielęciny (udźca) 10 dag wędzonej słoniny łyżka smalcu 1 strąk świeżej zielonej papryki 15 dag pomidorów
10 dag cebuli 1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki 1 łyżka papryki w proszku (słodka) ostra papryka w proszku sól.
| Sposób przygotowania: Wędzoną słoninę pokrajać w paski, włożyć do rondla, usmażyć, skwarki wyjąć, dodać smalec, drobno pokrojoną cebulę, zrumienić na złocisty kolor, oprószyć słodką papryką w proszku, podlać 1-2 łyżkami wody i dusić na małym ogniu około 2 minut (stale mieszać, bo papryka lubi przypalać się i wówczas staje się gorzka). Wszystkie gatunki mięsa pokrajać w paski grubości pół centymetra. Do zrumienionej cebuli z papryką włożyć paski polędwicy i dusić pod przykryciem 20 minut, po tym czasie włożyć paski wieprzowiny i dusić (pod przykryciem) przez dalsze 30 minut. Na końcu do rondla włożyć paski cielęciny i dusić przez dalsze 20 minut. W razie potrzeby nadmiernie wyparowany sos uzupełniać wodą. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w półkrążki. Pomidory umyć, zdjąć skórkę i drobno pokrajać. Do miękkawego mięsa dodać rozdrobnione pomidory, paprykę i skwarki z wędzonej słoniny. Mąkę rozprowadzić ze śmietaną i dodać do gotowanej potrawy, doprawić do smaku solą, ostrą papryką i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, stale mieszając, aby potrawa nie przypaliła się.
Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody, kaszy gryczanej, surówek i sałatek jarzynowych. Jest to danie wysoce kaloryczne. Dobre trawienie ułatwi kieliszek wina wytrawnego. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|