| Potrawa: ZRAZY Z JELENIA ZWIJANE Z WĄTRÓBKĄ |  |
| Składniki: Składniki: 70 dag mięsa z udźca lub łopatki jelenia. 5 dag smalcu 1 dag mąki 1 cebula sól pieprz.
Nadzienie: 10 dag wątróbki 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki 5 dag masła sól pieprz.
Zalewa octowa jarzynowa: 100 ml octu 400 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki i selera 10 d cebuli 2-3 ziarna ziela angielskiego. 1-2 list-ki laurowe.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet, przyprawy, zagotować i ochłodzić.
Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z za-lewy, obrać z błon i powięzi, pokrajać w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem zwilżonym w zimnej wodzie na cienkie plastry, starając się nie uszkodzić mięsa, oprószyć solą i pieprzem.
Przygotować nadzienie: wątróbkę umyć, osączyć z wody i bardzo drobno posiekać. Do utarte-go masła dodać rozdrobnioną wątróbkę drobno posiekaną pietruszkę, doprawić do smaku sofą i pieprzem, dobrze wymieszać. Z masy uformować wałeczki (tyle, ile jest płatów mięsa), położyć na mięsie, zwinąć ciasno w ruloniki i spiąć wykałaczkami lub obwiązać lnianą nitką, oprószyć mąką.
Zrazy obsmażyć na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu i całość przełożyć do rondla, dodać obraną i drobno pokrajaną cebulę, pół szklanki wywaru lub przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy-by sos był za rzadki, można zagęścić. dodając 1 łyżeczkę mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, chwilę pogotować. Przed podaniem do jedzenia wyjąć ze zrazów wykałaczki lub zdjąć nici.
Zrazy dobrze smakują z kaszą gryczaną, z sałatką z kiszonych ogórków, surówką z porów lub z selerów. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|