| Potrawa: ZRAZY NELSOŃSKIE Z JELENIA |  |
| Składniki: Składniki: 40-50 dag polędwicy z jelenia 5 dag masła lub margaryny 10 dag cebuli kilka świeżych grzybków (mogą być pieczarki) pól szklanki śmietany 1 dag mąki 2-3 ziemniaki sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, osączyć z wody, zdjąć błony, pokrajać w poprzek włókien na 8-10 plastrów (po 2 na osobę), lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. nadając owalny kształt, oprószyć mąką, obsmażyć na gorącym tłuszczu i mięso przełożyć do rondla. Na tłuszczu, w którym smażyło się mięso, lekko poddusić obraną i pokrajaną drobno cebulę, dodać oczyszczone i pokrajane w plasterki grzyby. Całość chwilę poddusić i przełożyć do rondla z mięsem, dodać pół szklanki wywaru lub przegotowanej wody, rondel szczelnie przykryć pokrywką i dusić około pół godziny na małym ogniu.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i dodać do zrazów, dodać również śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, rondel przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie).
Podawać z dodatkiem pieczywa, sałatką z pomidorów lub papryki. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|