| Potrawa: ZRAZY Z JELENIA DUSZONE Z PAPRYKA PO WĘGIERSKU |  |
| Składniki: Składniki: dog mięsa bez kości z jelenia 10 dog cebuli f0 dog świeżej papryki 15 dog pomidorów 10 dog smalcu 300 ml śmietany 3 'dog miki słodka papryka w proszku sól.
Zaprawa jarzynowa: po' 5 dog marchwi pietruszek! i selera f0 dog cebuli 2 łyżki oleju 2---3 ziarna zlata angielskiego 1-2 listki laurowi odrobina cukru.
| Sposób przygotowania: Przygotować zaprawa: umyte, oczyszczone i opłukane jarzyny pokrajać w cienkie plasterki (cebule w kostki), dobrze wygnieść razem z olejem, zmiażdżonymi przyprawami i seterem. Mięso umyć; osączyć, powycierać ściereczka natrzeć zaprawą:: jarzynową, włożyć do naczynia emaliowanego; obłożyć pozostałymi z jarzynami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu' z zaprawy z miara zdjąć jarzyny i przyprawy, pokrajać w plastry w poprzek włókien rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć mąką, obsmażyć na rumiano z obu stron na gorącym tłuszczu i przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć obraną i pokrajaną w drobną$ kostka cebul, dodać -paprykę w proszku, chwile poddusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso zmilknie, dodać pokrajana w kostk6 papryka, obrane ze skórki i pokrajane pomidory i dalej dusić. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wy-mieszaną z mąką, dusić jeszcze 2-3 minuty na bardzo małym ogniu.
Podawać z makaronem, ryżem, zielonym groszkiem, cykorią, zieloną sałatą, kom-potami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|