| Potrawa: Gulasz z jelenia (może być również z sarny) |  |
| Składniki: Składniki na 6-7 porcji: 1 kg mięsa bez kości 15 dag smalcu 15 dag cebuli 15 g papryki słodkiej w proszku (jeżeli to możliwe dodać 20 dag świeżej papryki i tylko połowę sproszkowanej papryki) 1 kg ziemniaków papryka ostra lub pieprz do smaku można dodać pół łyżeczki od kawy kminku 3 pomidory 1-2 ząbki czosnku zacierki: 1 jajko 5 dag mąki.
| Sposób przygotowania: Mięso pokroić w kostkę (o boku 2-3 cm). Węgrzy zalecają płukanie pokrojonego mięsa w dużej ilości wody, aby mięso pozbawić krwi, zupa nie będzie wówczas ciemna i szara. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na jasny kolor. W trakcie smażenia cebuli dodać słodką paprykę w proszku (całość smażyć na bardzo małym ogniu, aby papryka nie przypaliła się). Do garnka włożyć pokrojone mięso, podsmażoną cebulę i ewentualnie pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i ćwiartki pomidorów, zalać 2 szklankami wody, gotować na małym ogniu.
Gdy mięso będzie miękkie, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, sól, dodatkowe przyprawy jak czosnek roztarty z solą, kminek, dodać wrzącej wody tyle, aby uzyskać 2 litry zupy i dalej gotować. Z jajka, mąki i szczypty soli zagnieść twarde, sprężyste ciasto, z którego zrobić zacierki. Do zupy z prawie miękkimi ziemniakami wrzucić zacierki i gotować jeszcze przez 2-3 minuty do miękkości zacierek. Zupa powinna być gęsta i ostra. Ostrości doda jej pieprz, ostra papryka w proszku lub papryka czereśniowa. Do zupy gulaszowej podaje się jasne pieczywo. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|